събота, 12 декември 2009 г.

СЪВЕТИ ЗА НАЧИНАЕЩИ

Как да се науча да шия?
Мислех си да започна с думите "Бродирането е лесно", но по-вярното е че с натрупване на опит се бродира все по добре. Тук съм описала няколко основни стъпки, които можете да използвате като начало.И все пак бродирането е занимателно и отморяващо хоби. Достатъчни са желание и търпение. Следвайки правилно схемата резултата ще е впечтляващ.
Схема

Схемата се състои от знаци, а всеки знак отговаря на опреден цвят. Прегледайте конците преди да започнете и ако е необходимо отбележете знака на всеки от тях.
Бод 1:1

Ако на комплектовката е указано, че се шие бод за бод, тогава всеки символ от схемата отговаря на едно квадратче от панамата.
Бод 1:4

Когато се бродира 1:4 тогава всеки симбол от схемата отговаря на четири квадратчета от панамата.



Как се използва схемата?

Гобленът се бродира по схема. Схемата и разшифроването на символите са изобразени като цветни квадратчета и/или с черни или черно бели символи, за да може по-лесно да се определи цвета.
Всяко квадратче от схемата, със символ или без, означава едно квадратче панама, ако в схемата не е уточнено друго. Всяко квадратче е един бод. Схемите основно състоят от квадратчета, които означават гобленов бод, но в някои схеми са добавени и други видове шев, които са допълнително обозначени на схемата - три четвърти кръст, френски възел и др. Когато една и съща схема се бродира върху панама, с различни количества квадратчета на квадратен сантиметър, готовият гоблен се получава с различни размери. Традиция е, гобленарките да започват бродирането на гоблена от средата на панамата, за да са сигурни, че след като завършат гоблена, рисунката ще е в средата на платното. За да избегнете грешки, когато бродирате върху едноцветна панама "Аида", начертайте по края на панамата стрелки, които да обозначават средата на всяка страна, после намерете центъра, където линиите се пресичат. Докато разглеждате схемата се постарайте предварително да планирате, в коя посока ще започнете да бродирате. Ако всеки път запълвате най-малките промеждутъци, така е най-вероятно да избегнете грешките. Постоянно сверявайте бродерията си със схемата, защото ако допуснете голяма грешка, ще е необходимо дълго време да преправяте гоблена.

Игли

За шиене на гоблени са необходими игли за бродерия, с тъп връх; необходими са игли с различни размери, и обикновено изборът на игла зависи от избраната панама. А иглите е необходимо да са тъпи, за да не разнищват панамата.
Най често за бродиране на гоблени се използват игли №24 и №26, по-рядко - 20,22 и 28. Ако не знаете каква игла точно да изберете, опитайте следния способ: когато иглата минава през платното, тя не трябва да минава много лесно, но и не трябва да разширява дупчицата между нишките. Старайте се да не оставяте иглата в панамата, когато не шиете - тя може да остави петно върху плата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар